21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Στα «Ίχνη» των αγνοούμενων της Κύπρου


Η υπεύθυνη έρευνας και παραγωγής της ταινίας Σοφία Ιορδανίδου μιλά στο makthes.gr  

«Η λήθη δεν είναι λύση», λέει στο makthes.gr η Σοφία Ιορδανίδου. Η γνωστή δημοσιογράφος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσιογραφίας κι Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνει με αυτό τον τρόπο το μότο του ντοκιμαντέρ «Ίχνη» του οποίου υπογράφει την Έρευνα και Παραγωγή.

Πρόκειται για μια ταινία που σαράντα πέντε χρόνια μετά την παράνομη εισβολή στο μαρτυρικό νησί, επαναφέρει στο προσκήνιο μια πληγή που μένει ακόμη ανοιχτή: τους αγνοούμενους του 1974. «Πρέπει να χτίζονται στέρεες βάσεις για να μπορούν οι λαοί να προχωράνε παρακάτω χωρίς να αναπαράγεται και να διαιωνίζεται η βία, ο θυμός και το μίσος. Επίσης κάποτε το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει και να εφαρμόζεται», συμπληρώνει η δημοσιογράφος.

Στην ταινία μιλούν συγγενείς των αγνοουμένων, δημοσιογράφοι κι επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό που επαναφέρουν και αναλύουν το ζήτημα δείχνοντας ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει. Υπογραμμίζουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της Τουρκίας που εξακολουθεί να μην διευκολύνει την ιστορική έρευνα για τον εντοπισμό των Κυπρίων στρατιωτών και πολιτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Αναδεικνύουν την υποχρέωση των διεθνών οργανισμών να πιέσουν την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της. Υπενθυμίζουν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες της κυπριακής πλευράς που, στο όνομα της συμφιλίωσης, δεν ασκεί την απαραίτητη πίεση, ώστε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο.

«Ο τρόπος που πάει να κλείσει το θέμα θεμελιώνει ένα νέο κύμα βίας»

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε τώρα επειδή υπάρχει μια τάση να κλείσει το Κυπριακό, όπως τονίζει η Σοφία Ιορδανίδου. «Επειδή νιώθουμε ότι υπάρχει η κατεύθυνση του να το ξεχάσουμε, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να ανοίξει, να λυθούν τα ζητήματα, να τοποθετηθούν οι αγνοούμενοι, να ξέρουμε πώς σκοτώθηκαν για να απαλύνει αυτό και τις πληγές των συγγενών. Μάλιστα, η λειψανολαγνεία που ξεκίνησε πρόσφατα εξαγριώνει πιο πολύ τους συγγενείς. Επίσης ο τρόπος που πάει να κλείσει το θέμα θεμελιώνει ένα νέο κύμα βίας γιατί ο θυμός ριζώνει μέσα στους ανθρώπους και περνάει στις επόμενες γενιές», τονίζει η Σοφία Ιορδανίδου.


Στην αφήγηση, παράλληλα με τους αγνοούμενους, αναδεικνύεται η περιπέτεια των αρχαίων και θρησκευτικών κειμηλίων που εκλάπησαν και φυγαδεύτηκαν ή πουλήθηκαν στο εξωτερικό με ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων. «Κάνουμε μια αντιπαραβολή χωρίς να εξισώνουμε την ανθρώπινη ζωή. Αναφέρουμε πως έγιναν και φοβερές λεηλασίες σε αμίμητης αξίας αρχαία και τοιχογραφίες, δηλαδή χάθηκαν σπουδαία πολιτισμικά κομμάτια. Κάποια πράγματα έχουν καταγραφεί αλλά δεν τα λένε όλα. Εμείς μιλάμε με πηγές της Αρχιεπισκοπής, αλλά και της διεύθυνσης αρχαιολογικών χώρων κάνοντας αναφορά και σ’ αυτό», λέει η δημοσιογράφος.

Πηγή: makthes.gr/Κυριακή Τσολάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *